Čak i blagi porast krvnog tlaka može dovesti do smanjenja volumena mozga u mlađih osoba


Čak i blagi porast krvnog tlaka može dovesti do smanjenja volumena mozga u mlađih osoba

Mlade odrasle osobe s višim krvnim tlakom od normalnog, ali još uvijek ne visokim krvnim tlakom, imaju veću vjerojatnost da će imati manji volumen mozga od osoba s normalnim krvnim tlakom, ukazuje studija provedena u Njemačkoj.

Inače, već duže vrijeme postoji mišljenje da visoki krvni tlak može utjecati na mozak.

Ova studija je dokazala da se suptilne promjene u sivoj tvari mozga mogu vidjeti u mlađih odraslih osoba kojima nikada nije dijagnosticiran visoki krvni tlak. Siva tvar mozga sadrži većinu neurona mozga, koji su bitni za širok raspon funkcija.

Manji volumen sive tvari uočen je u brojnim područjima mozga, uključujući frontalni i parijetalni režanj mozga, hipokampus (važan za pamćenje), amigdalu (centar za emocije) i talamus (važan za motoričke vještine, spavanje i senzornu signalizaciju).

Kako se krvni tlak povećavao, tako se sve više smanjivao volumen sive tvari mozga.

Rezultati studije ukazuju da liječenje visokog krvnog tlaka ili održavanje nižeg krvnog tlaka u ranoj odrasloj dobi može biti ključno za sprječavanje tihih promjena u mozgu.

Smatra se da bi buduća istraživanja trebala utvrditi može li rano smanjenje volumena sive tvari povećati rizik od moždanog udara, demencije i drugih cerebrovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.