CDX2 - novi prognostički biomarker za rak debelog crijeva u drugom stadiju


CDX2 - novi prognostički biomarker za rak debelog crijeva u drugom stadiju

Pomoću novog biomarkera, proteina CDX2, mogu se identificirati pacijenti s rakom debelog crijeva u II. stadiju koji će imati koristi od primjene adjuvantne kemoterapije, ukazuje nova studija. Naime, trenutno se pacijenti s rakom debelog crijeva u II. stadiju liječe samo kirurškim zahvatom.

Smatra se da je primjena proteina CDX2 kao prognostičkog biomarkera kod navedenih pacijenata podesnija za donošenje odluke o liječenju nego primjena kliničkog stadija karcinoma.

Pacijenti koji su bili CDX2-negativni imali su nižu petogodišnju stopu preživljavanja bez bolesti (DFS) nego pacijenti koji su bili CDX2-pozitivni (48% vs 71%). No, CDX2-negativni pacijenti koji su dobivali adjuvantnu kemoterapiju imali su bolju petogodišnju stopu preživljavanja bez bolesti (DFS) nego pacijenti koji nisu dobivali adjuvantnu kemoterapiju (91% vs 56%).

Rezultati istraživanja ukazuju da pacijenti s rakom debelog crijeva u II. ili III. stadiju koji su CDX2-negativni imaju koristi od primjene adjuvantne kemoterapije, te da bi adjuvantna kemoterapija mogla biti opcija liječenja za pacijente s rakom debelog crijeva u II. stadiju koji su CDX2-negativni.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.