Celijakija učestalija kod djece rođene u proljetnim i ljetnim mjesecima


Celijakija učestalija kod djece rođene u proljetnim i ljetnim mjesecima

Studija provedena na 382 djece sa celijakijom pokazala je da je celijakija učestalija kod djece rođene u proljetnim i ljetnim mjesecima što upućuje na povezanost sa sezonskim čimbenicima i čimbenicima okoliša.

Celijakija je autoimuni poremećaj probavnog trakta kod kojega oboljeli imaju abnormalnu imunu reakciju na gluten koja dovodi do upale i oštećenja sluznice tankog crijeva i uništenja crijevnih resica. Posljedica je malapsorpcija, odnosno otežana i smanjena apsorpcija hranjivih tvari.

Iako je točan uzrok celijakije nepoznat, pretpostavlja se da vrijeme uvođenja glutena u prehranu i virusne infekcije tijekom prve godine života mogu potaknuti razvoj celijakije. Što za djecu rođenu tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci znači da se uvođenje glutena u prehranu (u 6 mjesecu života) i sezona prehlade i gripe preklapaju.

Stoga bi prema mišljenju znanstvenika za neku djecu trebalo promjeniti vrijeme uvođenja glutena u prehranu kako bi se spriječila celijakija.

Jednako tako studija je otkrila da izlaganje suncu može imati ulogu u razvoju celijakije, budući da je nedostatak vitamina D povezan s bolešću.

Izvor:
American Gastroenterological Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.