Cijepljenje protiv gripe počinje 3. studenog


Cijepljenje protiv gripe počinje 3. studenog

Cijepljenje protiv gripe počet će u petak, 3. studenog, a građani će se uobičajeno moći cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Za ovu sezonu gripe osigurano je 280.000 doza trovalentnog cjepiva, a s obzirom na viruse koji će cirkulirati u populaciji, ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2, i virus B, kao i lani.

Cijepljenje se preporučuje osobama starijih od 65 godina, kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, a posebno onima sa srčanim i plućnim bolestima, dijabetičarima i osobama u kojih je učinjena transplantacija, te zdravstvenim djelatnicima za koje je cijepljenje besplatno. Također, cijepiti bi se trebale i trudnice koje imaju kronične bolesti nakon prvog tromjesečja trudnoće.

Stručnjaci upozoravaju da je gripa ozbiljna bolest s brojnim komplikacijama i smrtnim ishodima za koju ne postoji lijek, pa je jedina učinkovita mjera cijepljenje, nakon koje se stvara zaštita od virusa u roku dva do tri tjedna.

Prošle godine bilo je službeno prijavljeno 51.283 oboljelih od gripe, iako je stvari broj bio znatno veći. Od komplikacija je umrlo 27 osoba, što je najviše dosad, a niti jedna od tih osoba nije bila cijepljena.

Lani se cijepilo svega sedam posto populacije

Službeni podaci pokazuju da se lani cijepilo svega sedam posto populacije, kaže voditelj Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u dr. Vladimir Draženović. Iako je gripa nepredvidljiva, ističe kako bi ovogodišnju sezonu mogao obilježiti veći broj oboljelih.

"Uvijek kada se pojavljivao neki novi soj virusa, prve godine bilo je manje slučajeva nego druge godine, a obzirom da se lani prvi puta javio soj H3N2, razumno je upozoriti ljude da bi nas mogla čekati teža sezona influence, pa bi se svi koji to žele trebali cijepiti na vrijeme", kaže Draženović.

Sezona gripe u Europi još nije počela, iako su pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani u nekoliko europskih zemalja.

U HZJZ-u napominju kako su najčešće nuspojave cijepljenja blage i spontano prolaze u roku dan-dva, to mogu biti oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe različita je od sezone do sezone, a ovisi o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa poklapaju sa cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i tome je li osoba cijepljena prethodnih godina.

U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih osoba kreće oko 70 posto, dok je u pravilu niža kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima.

U nekim sezonama djelotvornost može biti vrlo niska, primjerice 20-30 posto, no kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju čak i smanjenje rizika od gripe za 20 posto bolje je nego da te osobe ostanu nezaštićene, ističu u HZJZ-u.

Izvor:
HZJZ, Hina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.