Ciljano zračenje raka pluća nosi određene rizike


Ciljano zračenje raka pluća nosi određene rizike

Američki liječnici su u New England Journal of Medicine opisali slučaj 61-godišnje pacijentice s rakom pluća u ranom stadiju (adenokarcinom u stadiju 1), koja je umrla nakon ciljane terapije zračenjem, jer je usljed zračenja došlo do oštećenja okolnog tkiva - dišnih puteva.

Iako je ovo prvi zabilježeni smrtni slučaj, liječnici upozoravaju da ciljana terapija zračenjem, posebice stereotaktično zračenje, nosi određene rizike, čak i kada se koriste niže doze zračenja na odgovarajući način.

Kod terapije streotaktičkim zračenjem snop zračenja se fokusira na tumor s ciljem da ga se uništi. Obzirom da se navedeni tip zračanje smatra vrlo preciznim, smatra se napredkom u odnosu na starije vrste zračenja, koje su više difuzne.

Inače stereotaktično zračenje se sve više koristi u liječenju raka pluća u početnom stadiju bolesti. Iako je prvi izbor liječenja raka pluća u početnom stadiju kirurški zahvat, zračenje se primjenjuje u bolesnika koji ne mogu podnijeti da se odstrani dio njihovih pluća zbog drugih zdravstvenih problema.

Stoga liječnici koji primjenjuju ciljanu terapiju stereotaktičnim zračenjem u liječenju raka pluća, moraju pažljivo pratiti stanje pacijenta, posebice kada se rak nalazi u blizini dijelova tijela koji su osjetljivi ili se lako oštete zračenjem.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.