Citomegalovirus odgovoran za trajan gubitak sluha kod dojenčadi


Citomegalovirus odgovoran za trajan gubitak sluha kod dojenčadi

Analiza 37 studija pokazala je da više od 10 posto djece koja su se rodila s infekcijom citomegalovirusom (CMV) ima trajan gubitak sluha. Inače, kod svakog desetog djeteta s navedenom infekcijom simptomi su uočljivi.

Također, treba istaknuti da može doći i do odgođenog početka ili progresivnog gubitka sluha u djeteta, te se stoga preporuča kontrola sluha djeteta do njegove 6. godine.

Infekcija citomegalovirusom se javlja u razvijenim zemljama u 0,58 posto novorođenčadi. Procjenjuje se da 12,6 posto zaražene djece ima ozbiljan i trajan gubitak sluha. U djece u koje su simptomi bili uočljivi, svako treće dijete ima trajan gubitak sluha.

Jednako tako, kod djece sa simptomima bolesti, gubitak sluha se uočava kod oba uha, dok će kod djece bez simptoma gubitak sluha zahvatiti najčešće jedno uho.

Citomegalovirus (CMV, humani herpesvirus tip 5) prenosi se krvlju, tjelesnim tekućinama i transplantiranim organima. Moguć je prijenos i transplacentarno i tijekom poroda.

Prethodna istraživanja pokazala su da mala djeca najčešće zaraze majke virusom.

Smatra se da kod svakog novorođenčeta treba testirati sluh prije izlaska iz bolnice, te svake godine do najmanje 6. godine.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.