Citomegalovirus u nekih žena povećava rizik od metaboličkog sindroma


Citomegalovirus u nekih žena povećava rizik od metaboličkog sindroma

Američki znanstvenici s University of California, San Francisco, otkrili su da žene normalne tjelesne težine, mlađe od 50 godina, koje su zaražene s citomegalovirusom (CMV), imaju veću vjerojatnost od razvoja metaboličkog sindroma od svojih vršnjakinja. Jednako tako, one su izložene i većem riziku od razvoja srčane bolesti i dijabetesa tipa 2.

Metabolički sindrom je skup čimbenika rizika za srčanu bolest i dijabetes koji uključuje pretilost, posebice oko struka, povišenu razinu kolesterola, povišen krvni tlak i povišenu razinu šećera u krvi.

Citomegalovirus (CMV) spada u skupinu herpes virusa, i čest je patogen u ljudi. Naime, 50 do 80 posto odraslih osoba se zarazi njime do 40. godine života. Nažalost, on je i najčešći virusni uzročnik urođenih mana. Kod djece i odraslih uzrokuje asimptomatsku bolest. Posebice je opasan za imunokompromitirane osobe.

Smatra se da metabolički sindrom može biti posljedica dugotrajne upale niskog intenziteta. Također, zna se da je citomegalovirus povezan i s drugim upalnim stanjima poput upalne bolesti crijeva i bolesti krvnih žila.

Izvor:
Obesity

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.