Cjepivo protiv HPV-a može pružiti zaštitu i od raka grla


Cjepivo protiv HPV-a može pružiti zaštitu i od raka grla

Rezultati istraživanja provedenog na više od 7.400 žena u dobi od 18 do 25 godina, ukazuju da žene koje se cijepe protiv humanog papilomavirusa (HPV), nisu samo zaštićene od raka vrata maternice nego i od raka grla.

Naime, nakon četverogodišnjeg praćenja ispitanica, pokazalo se da je cjepivo protiv HPV-a imalo 93 postotnu učinkovitost u zaštiti od raka grla.

Sve veća učestalost karcinoma grla u razvijenim zemljama povezuje se s HPV infekcijom, obzirom da je ona snažno povezana s razvojem raka u usnoj šupljini.

Također, treba istaknuti da je učestalost HPV infekcija u žena koje su se cjepile protiv HPV smanjena za 90 posto u usporedbi sa ženama koje se nisu cijepile.

Jednako tako, treba reći da je cijepljenje protiv HPV-a jako korisno za zdravlje, ne samo žena, nego i muškaraca, ono ne samo da pruža zaštitu od raka vrata maternice, nego štiti i od raka anusa, te sprječava HPV infekciju partnera.

Prema mišljenju stručnjaka, i dječaci bi se trebali cijepiti protiv HPV-a, kako bi se zaštitili od karcinoma usne šupljine, koji se češće javlja u muškaraca nego u žena.

Izvor:
PLoS One

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.