Crohnovu bolest u djece mogu uzrokovati bakterije


Crohnovu bolest u djece mogu uzrokovati bakterije

Nova studija ukazuje da bakterije iz skupine bakterija znane kao Proteobacteria, u koje spadaju bakterije Escherichia coli i Campylobacter concisus, mogu biti odgovorne za razvoj Crohnove bolesti u djece.

Crohnova bolest predstavlja kroničnu transmuralnu upalu koja obično zahvaća distalni ileum i kolon, no također može nastati u bilo kojem dijelu probavnog trakta. Njeni simptomi su proljev i bolovi u trbuhu, gubitak tjelesne težine, bol u zglobovima, a moguć je i nastanak apscesa, unutarnjih i vanjskih fistula te opstrukcija crijeva.

Ova studija pokazala je da djeca s novo dijagnosticiranom Crohnovom bolesti imaju više razine bakterija iz navedene skupine bakterija u crijevima nego djeca s umjernim i teškim oblikom bolesti te djeca koja nemaju Crohnovu bolest, što ukazuje da navedene vrste bakterija mogu imati ulogu u razvoju Crohnove bolesti.

Znanstvenici se nadaju da će ovo otkriće pomoći u razvoju novih terapija koje ciljaju navedene crijevne bakterije.

Inače čimbenici koji mogu utjecati na bakterije u probavnom traktu su korištenje antibiotika i protuupalnih lijekova, pušenje i konzumiranje alkohola.

Izvor:
Journal of Clinical Microbiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.