Danas je Svjetski dan ljekarnika


Danas je Svjetski dan ljekarnika

Na dan osnutka FIP-a, Međunarodne farmaceutske federacije, 25. rujna, obilježava se Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika je "Ljekarnik - Vaš partner u zdravlju".

Ova tema je odabrana kako bi se naglasilo neizmjerno povjerenje i suradnja na relaciji ljekarnik-pacijent i ljekarnik-ostali zdravstveni djelatnici. 

"Ljekarnička struka diljem svijeta jasno ukazuje na potrebe višesmjernog partnerstva u suvremenom zdravstvu, kako bi se što uspješnije suočili s izazovima koji prijete zdravlju zajednice i blagostanju pojedinca, od pojave krivotvorenih lijekova do rezistencije na antibiotike i probleme zlorabe lijekova. Partnerstvo u zdravlju istovremeno pokriva temu samoskrbi i samoliječenja, ali i sve elemente stručne nabavke i skladištenja lijekova, te važnu uzajamnu povezanost s industrijom, istraživanjem i razvojem lijekova, te bolničkim okruženjem", izjavila je povodom obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika predsjednica FIP-a dr. Carmen Peña. Partnerstvo koje uključuje ljekarnika jamči najbolju i najsigurniju kvalitetu zdravstvene skrbi - za sve.

Partnerstvo je ujedno i važna sastavnica FIP-ovog etičkog kodeksa i prisege za ljekarnike. Koncept interdisciplinarnog partnerstva u zdravstvu ujedno je sveprisutan u kontinuiranom učenju zdravstvenih stručnjaka i nezamjenjivoj kolaborativnoj praksi na dobrobit zdravlja pacijenata, što je i supotpisano od više zdravstvenih struka u okviru World Health Professions Alliance-a.

Povodom Svjetskog dana ljekarnika, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) poziva sve građane da podijele svoje pozitivne dojmove o ljekarniku kao partneru u zdravlju na društvenim mrežama korištenjem hashtaga #partneruzdravlju (fotografija sa svojim ljekarnicima u lokalnoj zajednici, primjeri kako su Vam ljekarnici pomogli, riječi pohvale ili podrške za magistre farmacije u svom okruženju, primjeri pozitivne suradnje i partnerstva svih zdravstvenih djelatnika u timu koji skrbe o Vašem zdravlju, i dr.).

Izvor:
HFD

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.