Depresija povezana s kraćom gestacijskom dobi i manjom porođajnom težinom


Depresija povezana s kraćom gestacijskom dobi i manjom porođajnom težinom

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj na 4.044 žena pokazalo je da trudnice sa simptomima depresije u usporedbi sa trudnicama koje nemaju depresiju mogu roditi ranije, a njihova djeca mogu imati nižu porođajnu težinu.

Isto tako nizozemski znanstvenici istraživali su postoji li veza između trudnica sa simptomima depresije i niskom razinom folata u serumu s gestacijskom dobi i porođajnom težinom njihovih potomaka.

Pokazalo se da je rizik od kraće trudnoće osobito prisutan kod žena koje imaju simptome depresije i nižu razinu folata u serumu, no ta interakcija nije bila značajna.

Znanstvenici također ističu važnost unosa odgovarajuće količine folata (folne kisleine) ne samo radi prevencije kraće gestacijske dobi i niže porođajne težine djeteta već i radi smanjenja rizika od malformacija ploda kao što je spina bifida.

Folna kiselina ili vitamin B9 spada u grupu vitamina topljivih u vodi s koenzimatskim djelovanjem. Derivat je pteridina, a najviše je ima u jetri, bubregu, zelenom povrću, kvascu i orasima.

Izvor:
American Journal of Obstetrics and Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.