Depresija povezana s većim rizikom od bolesti perifernih arterija


Depresija povezana s većim rizikom od bolesti perifernih arterija

Nova studija provedena na više od 1.000 ispitanika pokazala je da su depresivne osobe izložene većem riziku od razvoja bolesti perifernih arterija, poznatijom pod nazivom periferna vaskularna bolest, a karakterizira ju ateroskleroza donjih ekstremiteta, koja uzrokuje njihovu ishemiju.

Blaga bolest perifernih arterija može biti asimptomatska ili uzrokovati intermitentne klaudikacije (tupa ili oštra bolnost, grčevi, neugoda ili osjećaj umora u nogama, koji se javljaju prilikom hodanja, a popuštaju u mirovanju), dok teška bolest perifernih arterija može uzrokovati bol u mirovanju i atrofiju kože ekstremiteta, gubitak dlakovosti, cijanozu, ishemične ulkuse i gangrenu.

Inače od ranije je poznato da je depresija čimbenik rizka za suženje srčanih arterija.

Također zna se da su su osobe koje puše, imaju povišeni krvni tlak (hipertenzija), povišenu razinu kolesterola i dijabetes, izložene većem riziku od razvoja bolesti perifernih arterija.

Svakako treba istaknuti da su osobe s bolešću perifernih arterija izložene 4 do 5 puta većem riziku od srčanog ili moždanog udara te da ukoliko se bolest ne liječi može dovesti do gangrene i amputacije.

Prema mišljenju straučnjaka agresivno liječenje depresije može smanjiti rizik od bolesti koronarnih i perifernih arterija.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.