Dijabetes tip 1 smrtonosniji za žene nego za muškarce


Dijabetes tip 1 smrtonosniji za žene nego za muškarce

Analiza 26 studija u kojima je sudjelovalo više od 200.000 ispitanika pokazala je da žene s dijabetesom tipa 1 imaju gotovo 40 posto veći rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka i više od dva puta veći rizik od smrti zbog srčane bolesti nego muškarci s dijabetesom tipa 1.

Također, treba spomenuti da je u žena s dijabetesom tipa 1 rizik od umiranja od moždanog udara bio 37 posto veći, a rizik od umiranja zbog bubrežne bolesti 44 posto veći nego u muškaraca.

Dijabetes tipa 1 povećava rizik od prerane smrti u žena i muškaraca, no ipak je puno smrtonosniji za žene nego za muškarce, ističu stručnjaci.

Smatra se da je ženama teže kontrolirati razinu šećera u krvi zbog niza čimbenika poput promjene razine hormona, osobito u pubertetu, što može imati utjecaj na osjetljivost na inzulin, te uzrokovati fluktacije razine šećera u krvi. Jednako tako, pretpostavlja se da povišene razine šećera u krvi mogu uzrokovati veća oštećenja na krvnim žilama žena nego na krvnim žilama muškaraca.

Stoga se smatra da djevojke i žene s dijabetesom tipa 1 trebaju dodano praćenje, ne samo kontrole razine šećera u krvi nego i krvnog tlaka.

Izvor:
The Lancet Diabetes & Endocrinology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.