Dijeta koja se primjenjuje za snižavanje povišenog krvnog tlaka pomaže i u liječenju gihta


Dijeta koja se primjenjuje za snižavanje povišenog krvnog tlaka pomaže i u liječenju gihta

Izgleda da DASH dijeta koja se inače primjenjuje za snižavanje povišenog krvnog tlaka (hipertenzija), može pomoći i u liječenju gihta, recidivirajuće upale jednog ili više zglobova koja nastaje zbog odlaganja kristala soli mokraćne kiseline, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 400 ispitanika.

Inače, DASH prehrana sadrži velike količine voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i mliječnih proizvoda s malo masti te malo zaslađenih pića, crvenog mesa i mesnih prerađevina.

Svakako treba istaknuti da DASH dijeta uz snižavanje povišenog krvnog tlaka, doprinosi i značajnom snižavanju razine mokraćne kiseline, a poznato je da kristali soli mokraćne kiseline uzrokuju giht.

Zanimljivo je da je učinkovitost DASH dijete u nekih pacijenata bila gotovo jednaka učinovitosti standardne terapije za liječenje gihta.

Prema mišljenju stručnjaka promjene u prehrani mogu ponuditi učnkovit i siguran način za snižavanje razine mokraćne kiseline.

Smatra se da se u standardne preporuke za prehranu oboljelih od gihta uz smanjenje unosa alkohola i proteina, može uvrstiti i DASH dijeta.

Izvor:
Arthritis and Rheumatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.