Disbioza gljivične mikrobiote uočena kod oboljelih od upalne bolesti crijeva


Disbioza gljivične mikrobiote uočena kod oboljelih od upalne bolesti crijeva

Prema rezultatima nove studije, oboljeli od upalne bolesti crijeva pokazuju disbiozu (narušenu ravnotežu) gljivične mikrobiote (crijevne flore). Izgleda da gljivična crijevna flora ima ulogu u patogenezi upalne bolesti crijeva, kao i nekih drugih bolesti. Inače, u upalnu bolest crijeva se ubrajaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Inače, poznato je da kod upalne bolesti crijeva dolazi do narušavanja ravnoteže bakterijske crijevne flore i smanjenja bioraznolikosti. Pa tako dolazi do povišenja broja bakterija iz roda Proteobacteria poput Escherichiae coli, te smanjenja broja bakterija iz roda Firmicutes.

Ovo istraživanje je pokazalo da pacijenti s upalnom bolesti crijeva imaju povišeni omjer Basidiomycota u odnosu na Ascomycotae. Također, utvrđena je povišena razina proupalnih gljivica poput Candidae albicans, te snižena razina protuupalnih glivica poput Saccharomyces cerevisiae.

Pacijenti s Chrohnovom bolesti imali su manju zastupljenost gljivica iz roda Basidiomycota phylum, posebice gljivica Malasseziales, u odnosu na zdrave osobe, dok je kod ulceroznog kolitisa uočena njihova veća zastupljenost.

Buduća istraživanja bi trebala rasvjetliti ulogu gljivičnog mikrobioma u crijevima, u odnosu na domaćina i crijevne bakterije, što bi moglo pomoći u liječenju upalne bolesti crijeva.

Izvor:
Gut

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.