Djeca koja jedu hranu bogatu vlaknima izložena su manjem riziku od dijabetesa i srčane bolesti


Djeca koja jedu hranu bogatu vlaknima izložena su manjem riziku od dijabetesa i srčane bolesti

Istraživanje provedeno na više od 2.000 djece u dobi od 12 do 19 godina pokazalo je da djeca koja jedu veće količine hrane bogate vlaknima poput povrća i cjelovitih žitarica, imaju manju vjerojatnost da imaju čimbenike rizika za dijabetes i srčanu bolest kao što su povišena razina šećera i kolesterola u krvi, povišeni krvni tlak, niža razina HDL-a i povećani opseg struka.

Znanstvenici preporučuju tri obroka voća, tri obroka povrća te dva obroka integralnih žitarica dnevno. 

Jednako tako, znanstvenici ističu da djeca trebaju izbjegavati procesiranu hranu, koja često sadrži malo vlakana.

Izvor:
Journal of the American Dietetic Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.