Djeca oboljela od astme izložena većem riziku od razvoja alergije na hranu


Djeca oboljela od astme izložena većem riziku od razvoja alergije na hranu

Nova studija provedena na 228 gradske djece pokazala je da su djeca sa slabo kontroliranom astmom ili kožnom alergijom izložena većem riziku od razvoja alergije na hranu.

Tako se pokazalo da je 28 posto djece sa slabo kontroliranom astmom ili kožnom alergijom imalo i alergiju na hranu, i to uglavnom na jaja, kikiriki i mlijeko. Dok se inače alergije na hranu javljaju u oko 4 posto djece.

Rezultati ove studije ukazuju da liječnici koji liječe djecu s astmom ili ekcemom trebaju biti svjesni činjenice da ta djeca mogu imati i alergiju na hranu.

Inače u SAD-u je u proteklih deset godina broj djece koja imaju alergiju na hranu porastao za 18 posto. Još nije poznato zašto je to tako, jedna teorija smatra da su za to odgovorne prehrambene navike u djece, dok druga "higijenska hipoteza" smatra da današnja manja izloženost bakterijama čini imune sustave nekih ljudi sklonijima da napadnu normalne bezopasne tvari kao što su proteini iz hrane i pelud.

Gotovo svaka hrana ili dodatak hrani može izazvati alergiju, ali najčešći okidač u dojenčadi i mlađe djece su mlijeko, soja, jaja, kikiriki i pšenica, dok su to u starije djece i odraslih orasi i morska hrana.

Izvor:
Journal of Allergy & Clinical Immunology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.