Djeca s autizmom mogu imati nedostatak ključnih vidnih vještina


Djeca s autizmom mogu imati nedostatak ključnih vidnih vještina

Studija provedena u Velikoj Britaniji na 40 djece pokazala je da djeca s autizmom mogu imati nedostatak ključnih vidnih vještina koje su potrebne za samostalnost u odrasloj dobi. 

Na primjer, djeca s takvim poteškoćama mogu znatno teže pronaći jabuke u supermarketu ili šlape u dnevnoj sobi.

Naime studija je pokazala da djeca s autizmom trebaju više vremena da prepoznaju obrazac u strukturi testa koji će im pomoći u odabiru gdje da potraže traženi objekt.

Rezultati ukazuju da je sposobnost traženja objekta u okolišu kod djece s autizmom manje učinkovita i sustavna nego kod djece koja nemaju autizam. Poznato je da je takva sposobnost potrebna u svakodnevnom životu jer nam omogućava da funkcioniramo kao samostalne odrasle osobe.

Autistični poremećaj i slični poremećaji svrstani su u skupinu pervazivnih razvojnih poremećaja ili poremećaja autističnog spektra (autistični kontinuum).

Poremećaji autističnog spektra su velika i etiološki raznolika skupina poremećaja rane dječje dobi nepoznate etiologije koja uključuje organske čimbenike, posebice genetske, biokemijske, imunološke, traumatološke. Glavni predstavnik ove skupine poremećaja jest autistični poremećaj.

Posljednjih dvadesetak godina, unatoč velikim etiološkim dilemama, postignut je golem napredak u dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji na ovom području dječje psihijatrije.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.