dm će donirati tandemski spektrometar masa koji će se koristiti za potrebe novorođenačkog probira


dm  će donirati tandemski spektrometar masa koji će se koristiti za potrebe novorođenačkog probira

Danas su predstavnici dm-a i  Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uz podršku partnera Doma TV-a, predstavili društveno odgovornu inicijativu "Tu ljubav znači više" kojom su najavili završnu fazu prikupljanja sredstava za kupnju prvog tandemskog spektrometra masa u Hrvatskoj koji će se koristiti za potrebe novorođenačkog probira.

Točnije, nabavom uređaja koji omogućava pravovremeno otkrivanje velikog broja različitih prirođenih i nasljednih metaboličkih bolesti iz samo nekoliko kapi krvi novorođenčadi, dm će osigurati temeljni preduvjet za provođenje proširenog novorođenačkog probira u Hrvatskoj. Inicijativu je podržalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatsko pedijatrijsko društvo.

"Za uvođenje proširenog novorođenačkog probira, kao vitalnog dijela zdravstvene zaštitite, ključna je bliska suradnja i zajednički rad širokog spektra stručnjaka, državnih i privatnih institucija, sveučilišta, roditelja... Naša zajednička misija je rano otkrivanje i pravodobni početak liječenja djece koja boluju od više od dvadeset  bolesti koje se do sada nisu otkrivale ili su se otkrivale prekasno. Zahvaljujući humanosti dm-a i njegovih partnera, kao ključnih suradnika u uspostavljanju infrastrukture proširenog probira, danas smo učinili značajan korak naprijed u ostvarenju svoje misije.", istaknuo je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra, akademik Željko Reiner.

S ciljem zadovoljenja temeljnog preduvjeta, nabavke dijagnostičkog uređaja bez kojega je nemoguće provoditi prošireni novorođenački probir u Hrvatskoj, dm je tijekom 2009. i 2010. godine u okviru svog višegodišnjeg  babybonus programa, za svaku učlanjenu bebu odvajao po 20 kuna za prvi tandemski spektrometar masa koji bi se koristio u dijagnostičke svrhe u Hrvatskoj. Inicijativom "Tu ljubav znači više", kojoj se  priključio i partner Doma TV, dm ulazi u posljednju fazu prikupljanja sredstava: tijekom siječnja 2011., za kupnju babylove ili Pampers pelena u dm-u, donira se po 10 kuna za nabavku ovog dijagnostičkog uređaja vrijednog više od 1,8 milijuna kuna.

"dm-ova Inicijativa za nabavu prvog tandemskog spektrometra odličan je primjer kako, pogotovo u ovim teškim vremenima, tvrtke mogu pomoći u uspostavljanju društveno važnih programa u Hrvatskoj.  Vjerujem kako ćemo, inicijativom za uspostavu proširenog novorođenačkog probira i nabavom uređaja koji će biti na raspolaganju za sve novorođene bebe u Hrvatskoj, značajno utjecati na smanjenje smrtnosti i invalidnosti djece u budućnosti, što će svakome tko radi u dm-u i biti najveća nagrada.", poručila je Marinka Akrap, članica Uprave dm-a.

Novorođenački probir je sustav organiziranog pretraživanja cjelokupne novorođenačke populacije za rijetkim i teškim prirođenim bolestima što donosi dobrobiti pojedincu i zajednici. Međunarodno je prepoznat kao vitalni dio zdravstvene zaštite jer  otkriva bolesti u vrlo ranoj fazi razvoja, a primarni cilj novorođenačkog probira jest rano prepoznavanje i liječenje bolesti kako bi se smanjila smrtnost, obolijevanje i invalidnost u djece. 

U Hrvatskoj se novorođenački probir za sva rodilišta provodi centralizirano u okviru aktivnosti Referentnog centra za genetiku i metaboličke bolesti djece Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, koji je dio Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Program se počeo provoditi 1978. godine testiranjem na fenilketonuriju (prirođeni poremećaj metabolizma aminokiselina), a od 1985. i na prirođenu hipotireozu (smanjena funkcija štitne žlijezde). Do kraja 2009. godine tim putem spriječeno je 164 slučajeva umne zaostalosti i tjelesnog oštećenja  kod djece s fenilketonurijom te kod 206 djece s prirođenom hipotireozom. 

U skladu s dobrobitima koje donosi novorođenački probir u Hrvatskoj te prošireni probir u svijetu, KBC Zagreb  započeo je uspostavu infrastrukture neophodne za provođenje proširenog probira i u našoj zemlji. Prvi, izuzetno važan korak je upravo nabava tandemskog spektrometra koji omogućava da se, nakon što se u prvim danima života iz pete svakog djeteta rođenog u Hrvatskoj uzme uzorak krvi i pošalje u Laboratorij za novorođenački probir KBC-a Zagreb gdje će uređaj biti smješten, otkrije više od dvadeset prirođenih bolesti. Kako će za predviđeno proširenje novorođenačkog probira u budućnosti biti potrebna i dodatna financijska sredstva, očekuje se podrška Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i šire zajednice  kako bi se prošireni probir mogao trajno provoditi. 

Osim za potrebe novorođenačkog probira, tandemski spektrometar masa koristit će se i za analize neophodne za postavljanje dijagnoza velikog broja rijetkih nasljednih metaboličkih bolesti.

Izvor:
Madison Consulting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.