Dojenje može smanjiti rizik od poslijeporođajne depresije


Dojenje može smanjiti rizik od poslijeporođajne depresije

Između 11 i 20 posto žena koje rode imaju simptome poslijeporođajne depresije, koja je najveći čimbenik rizika za samoubojstvo majke i čedomorstvo. No, sada je nova studija pokazala da bi dojenje moglo smanjiti rizik od razvoja poslijeporođajne depresije.

Naime, pokazalo se da su žene koje su dojile imale statistički značajno manji rizik od poslijeporođajne depresije od žena koje nisu dojile.

Jednako tako, pokazalo se da što su žene poslije poroda dulje dojile, to je rizik od poslijeporođajne depresije bio manji te da je  depresija ukoliko se pojavila bila blaža.

Valja istaknuti, da žene koje su iskusile poslijeporođajnu depresiju imaju 50 posto povećan rizik od daljnjih epizoda poslijeporođajne depresije u sljedećim trudnoćama. Osim toga, one imaju 25 posto povećan rizik od daljnjih depresivnih poremećaja koji nisu povezani s porodom do 11 godina kasnije. Poslijeporođajna depresija povećava morbiditet majke i povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Izvor:
Public Health Nursing

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.