Dojenje smanjuje majkama rizik od razvoja dijabetesa


Dojenje smanjuje majkama rizik od razvoja dijabetesa

Poznato je da je dojenje zdravo za novorođenčad, no nova studija ukazuje da dojenje tijekom duljeg vremenskog razdoblja također može kod majki značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Naime, žene koje su dojile više od šest mjeseci imale su otprilike upola manji rizik od dijabetes tipa 2 u odnosu na žene koje nisu nikada dojile.

Inače, dojenje kod djece smanjuje rizik od infekcija, dijabetesa tipa 1 i 2, nekih karcinoma, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti.

Također, valja istaknuti da dojenje pomaže majkama da povrate tjelesnu težinu koju su imale prije trudnoće, smanjuje gubitak krvi nakon poroda te smanjuje gubitak krvi tijekom menstruacije. Jednako tako, dojenje je povezano i s manjim rizikom od raka dojke i raka jajnika kod majki.

Smatra se da dojenje ima korisne učinke na inzulin i metabolizam šećera u krvi. Naime, dojenje povećava osjetljivost na hormon inzulin.

Obzirom da je dijabetes tipa 2 značajan čimbenik rizika za srčanu bolest, moguće je da dojenje također može smanjiti rizik od razvoja srčane bolesti.

Izvor:
JAMA Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.