Duboka moždana stimulacija može pomoći u ranim fazama Parkinsonove bolesti


Duboka moždana stimulacija može pomoći u ranim fazama Parkinsonove bolesti

Rezultati kliničkog ispitivanja objavljenog u časopisu The New England Journal of Medicine pokazali su da uporaba Medtronicove terapije dubokom moždanom stimulacijom (DBS) pruža najveću korist pacijentima s ranim motoričkim komplikacijama izazvanim Parkinsonovom bolešću, a u usporedbi sa isključivo najboljim terapijama lijekovima.

To prvo veliko, randomizirano i kontrolirano ispitivanje provedeno je u nekoliko centara s ciljem da se procijene pacijenti oboljeli od Parkinsonove bolesti s ranim motoričkim komplikacijama. Obuhvatilo je pacijente liječene terapijom DBS-om i one liječene najboljim terapijama lijekovima.

Rezultati su pokazali prosječno poboljšanje od 26 posto u kvaliteti života tijekom dvije godine (p=0,002), u usporedbi s nedostatkom poboljšanja kod pacijenata liječenih isključivo najboljim terapijama lijekovima.

Kliničko je ispitivanje obuhvatilo 251 osobu oboljelu od Parkinsonove bolesti u 17 centara u Njemačkoj i Francuskoj. Ti su pacijenti praćeni tijekom dvije godine.

Među ključnim su otkrićima dvogodišnjeg istraživanja EARLYSTIM i sljedeća:

  • 53-postotno poboljšanje motoričkih vještina (u off razdoblju) kod pacijenata liječenih Medtronicovom terapijom DBS-om, u usporedbi s nedostatkom promjena kod pacijenata koji su primili samo najbolju terapiju lijekovima (p<0,001).
  • 30-postotno poboljšanje u obavljanju različitih svakodnevnih aktivnosti, uključujući govor, pisanje, odijevanje i hodanje, kod sudionika liječenih Medtronicovom terapijom DBS-om dok su bili u najtežem razdoblju (off razdoblje), u usporedbi s 12-postotnim padom kod pacijenata koji su primili samo najbolju terapiju lijekovima (P<0,001).
  • 61-postotno poboljšanje komplikacija induciranih levodopom (jedan od najdjelotvornijih lijekova u liječenju PB-a), uključujući diskineziju i motoričke fluktuacije, kod sudionika koji su primali Medtronicovu terapiju DBS-om tijekom dvije godine, u usporedbi s 13-postotnim pogoršanjem kod onih koji su primili samo najbolju terapiju lijekovima (p<0,001).
  • 39-postotni pad dnevne doze levodope kod skupine pacijenata liječenih Medtronicovom terapijom DBS-om, naspram 21-postotnom rastu doziranja kod pacijenata koji su primili samo najbolju terapiju lijekovima (p<0,001).

"Ovi rezultati ukazuju na promjenu u načinu na koji pacijenti s Parkinsonovom bolesti mogu biti liječeni, te dokazuju da terapija dubokom moždanom stimulacijom može poboljšati kvalitetu života pacijenata čak i u ranijim stadijima Parkinsonove bolesti kada fluktuacije i diskinezija tek počinju i kada se klinički liječnici tradicionalno oslanjaju samo na lijekove," rekao je Günther Deuschl, profesor na Odsjeku za neurologiju Sveučilišta Christian Albrechts u Kielu i vodeći znanstvenik u istraživanju EARLYSTIM za Njemačku.

"Ti rezultati kliničkim liječnicima mogu dati samopouzdanje pri uporabi terapije DBS-om u ranijem stadiju bolesti kod pacijenata koji zadovoljavaju odgovarajuće selekcijske kriterije," rekao je Yves Agid, profesor Odsjeka za neurologiju Sveučilišne bolnice Pitié-Salpêtrière u Parizu i vodeći znanstvenik u istraživanju EARLYSTIM za Francusku.

Trenutno se terapija dubokom moždanom stimulacijom (DBS) koristi prvenstveno za liječenje pacijenata s Parkinsonovom bolesti u uznapredovalim stadijima te bolesti s motoričkim komplikacijama izazvanim levodopom, koje se više ne može uspješno liječiti samo lijekovima. U prosjeku su sudionici istraživanja EARLYSTIM osjećali simptome Parkinsonove bolesti s neznatnim trajanjem bolesti od 7,5 godina, oko pet godina manje nego sudionici ranijih ispitivanja, što je znanstvenicima omogućilo da ispitaju koristi terapije DBS-om kod pacijenata s nedavnim početkom motoričkih fluktuacija i diskinezije i dok još postoji radna i psiho-socijalna sposobnost. Populacija pacijenata koji su sudjelovali u ispitivanju također je bila u ranijoj fazi bolesti, kao što je to procijenjeno prema kriterijima stadija invalidnosti prema ljestvici Hoehn&Yahr, koja se obično koristi za opisivanje napredovanja simptoma Parkinsonove bolesti.

"Ovo je nov i uzbudljiv razvoj u upravljanju Parkinsonovom bolesti. Istraživanje pokazuje ne samo da je sigurno liječiti pacijente oboljele od Parkinsonove bolesti dubokom moždanom stimulacijom, već i da pacijenti imaju terapeutske koristi od najboljeg zdravstvenog upravljanja. Drugim riječima, to premašuje raspon terapeutskog razdoblja tijekom kojeg pacijenti mogu profitirati od DBS-a," rekao je dr. sc. Lothar Krinke, potpredsjednik i direktor globalne djelatnosti dubinske moždane stimulacije u Medtronicovoj diviziji za neuromodulaciju. "Medtronic je posvećen pružanju podrške istraživanjima poput EARLYSTIM-a, koji predstavlja jedinstvenu suradnju industrije i znanstvene zajednice."

Primarni sigurnosni parametri kliničkog ispitivanja, poput psihološke dobrobiti i memorije, te ukupna incidencija nuspojava nisu bili značajno različiti u te dvije liječene skupine. U usporedbi s najboljom terapijom lijekovima, u skupini liječenoj neurostimulacijom ( DBS-om) bilo je više pacijenata s ozbiljnim nuspojavama. Taj sigurnosni profil sličan je po vrsti i učestalosti trenutnoj Medtronicovoj terapiji DBS-om za Parkinsonovu bolest.

O terapiji dubokom moždanom stimulacijom (DBS)

Terapija DBS-om koristi kirurški ugrađene medicinske uređaje, slične elektrostimulatoru srca, kako bi se električnim impulsima blago stimulirala precizno ciljana područja mozga. Električna stimulacija tih područja rezultira poboljšanjem motornih znakova Parkinsonove bolesti i motornih komplikacija izazvanih levodopom. Educirani klinički liječnik može programirati i neinvazivno prilagoditi stimulaciju kako bi se povećala kontrola simptoma i smanjile nuspojave. Više od 100.000 pacijenata diljem svijeta primilo je Medtronicovu terapiju DBS-om.

Tu su terapiju trenutno odobrile mnoge zemlje diljem svijeta, uključujući Europu i Sjedinjene Američke Države, za liječenje invalidnih simptoma esencijalnog tremora, uznapredovale Parkinsonove bolesti i neliječive kronične primarne distonije, za koju je odobrenje u Sjedinjenim Američkim Državama regulirano postupkom Humanitarian Device Exemption (HDE). U Europi i Kanadi terapija DBS-om je odobrena za liječenje refraktorne epilepsije. Ta je terapija u Europskoj uniji i u Sjedinjenim Državama (prema HDE-u) odobrena i za liječenje ozbiljnog opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji ne reagira na liječenje.

Medtronicovo vodstvo u neuromodulaciji

Medtronic je razvio neuromodulaciju, ciljanu i reguliranu isporuku električnih impulsa i lijekova do određenih područja u živčanom sustavu, te je vodeća je tvrtka na tom području. Djelatnost neuromodulacije uključuje neurostimulaciju i implantabilne, ciljane sustave isporuke za upravljanje kroničnom boli, uobičajenim poremećajima pokreta, spastičnosti te urološkim i gastrointestinalnim poremećajima.

Izvor:
New England Journal of Medicine, Premisa

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.