Duljina spavanja tijekom trudnoće povezana s rizikom od preeklampsije


Duljina spavanja tijekom trudnoće povezana s rizikom od preeklampsije

Američko istraživanje provedeno na 1.272 zdrave trudnice pokazalo je da trudnice koje u prvom trimestru trudnoće spavaju tijekom noći manje od šest sati imaju u odnosu na trudnice koje spavaju devet sati povišen sistolički krvni tlak za oko 4 mm/Hg u zadnjem trimestru trudnoće.

Za razliku od njih trudnice koje spavaju manje od pet sati tijekom noći izložene su devet puta većem riziku od razvoja preeklampsije, ozbiljne komplikacije u trudnoći za koju je karakterističan nagli porast krvnog tlaka nakon 20. tjedna trudnoće i nakupljanje proteina u mokraći.

S druge strane, trudnice koje su spavale više od deset sati tijekom noći u prvom trimestru trudnoće imale su dvostruko veći rizik za razvoj preeklampsije.

Stoga su liječnici mišljenja da ženama tijekom trudnoće treba oko sedam do devet sati sna.

Poznato je da preklampsija može usporiti rast fetusa i povećati rizik od prijevremenog poroda te abrupcije posteljice kod koje može doći teških krvarenja koja mogu biti za majku i dijete opasna po život.

Preeklampsija se javlja u oko 2 do 3 posto trudnoća, a  odgovorna je i za oko 15 posto prijevremenih poroda.

Žene koje su tijekom trudnoće razvile preeklampsiju izložene su većem riziku od razvoja hipertenzije, srčane bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Izvor:
Sleep

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.