Dvije nove kombinacije lijekova pokazale učinkovitost u liječenju gonoreje


Dvije nove kombinacije lijekova pokazale učinkovitost u liječenju gonoreje

Prema fazi IV kliničkog istraživanja provedenog od strane američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dvije nove kombinacije lijekova pokazale su učinkovitost u liječenju gonoreje, što pruža nove, prijeko potrebne mogućnosti za liječenje spolno prenosive bolesti, čiji je uzročnik Neisseria gonorrhoeae, sve otporniji na postojeće terapije.

Tako se pokazalo da je kombinacija gentamicin injekcija i azitromicina za oralnu primjenu, 100 posto učinkovita u liječenju genitalnih infekcija uzrokovanih s bakterijom Neisseria gonorrhoeae. Dok je kombinacija gemifloksacina i azitromicina za oralnu primjenu, pokazala 99,5 postotnu učinkovitost u liječenju.

Svakako treba istaknuti da su navedene kombinacije 100 posto učinkovite u liječenju infekcija grla i završnog debelog crijeva (rektum).

Najčešća nuspojava koja se javila u oko trećine bolesnika, bile su probavne smetnje kao što su mučnina, proljev, nelagoda u trbuhu i povraćanje.

Smatra se da znanstvenici i farmaceutske tvrtke trebaju uložiti više truda kako bi se otkrili novi, učinkovitiji i bolje podnošljivi lijekovi ili kombinacije lijekova.

"

Neisseria gonorrhoeae

Neisseria gonorrhoeae je anaerobni, gram negativni diplokok, koji se gotovo uvijek prenosi spolnim odnosom i ima izuzetnu sposobnost prilagodbe, tako da je do sada razvila otpornost na penicilin, tetracikline, ciprofloksacin te od nedavno i na cefiksim.

Neisseria gonorrhoeae najčešće uzrokuje infekcije mokraćne cijevi i endocerviksa, ali do infekcije može doći i u farinksu ili rektumu nakon oralnog ili analnog seksa.

Kod vaginalnog odnosa bez zaštite, prijenos se događa u 20 posto slučajeva sa žene na muškarca te u 40 do 60 posto slučajeva sa muškarca na ženu.

Orofaringealna gonoreja javlja se u približno 20 posto žena koje su prakticirale oralni seks sa zaraženim partnerom. U suprotnom slučaju prijenos je vrlo rijedak.

Simptome zaraze ima samo 10 do 20 posto zaraženih žena i vrlo mali broj zaraženih muškaraca.

Kod gonoreje se javljaju sljedeći simptomi: peckanje prilikom mokrenja, neugoda u mokraćnoj cijevi, disurija, česta potreba za mokrenjem i gnojni žuto-zeleni iscjedak iz spolovila (hrv. kapavac).

Ukoliko se ne liječi, gonoreja može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su epididimitis u muškaraca te upalna bolest zdjelice, izvanmatrenična trudnoća i neplodnost u žena.

"

Izvor:
Sexually Transmitted Infections

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.