Eksperimentalna terapija pruža novu nadu oboljelima od lupusa


Eksperimentalna terapija  pruža novu nadu oboljelima od lupusa

Eksperimentalna terapija antitijelima može pomoći u ublažavanju kožnih simptoma lupusa, bolesti uzrokovane autoimunom reakcijom, ukazuje nova studija. Naime, njena primjena dovela je do klinički značajnog poboljšanja simptoma u 87 posto pacijenata nakon mjesec dana od početka primjene.

Eksperimentalni lijek, za sada poznat kao VIB7734, monoklonsko je antitijelo - laboratorijski napravljen protein koji djeluje poput antitijela imunološkog sustava. Inače, takva antitijela mogu biti usmjerena protiv određenih tvari u tijelu koje su uključene u proces bolesti.

Najčešći oblik lupusa je sistemski lupus koji može potaknuti upalu u cijelom tijelu, uključujući kožu, zglobove, bubrege, krvne žile i mozak. Dok kod lupusa koji zahvaća samo kožu, dolazi do pojave osipa ili rana (lezija), od kojih će se većina pojaviti na mjestima izloženim suncu, kao što su lice, uši, vrat, ruke i noge. Inače, 40-70 posto ljudi s lupusom otkrit će da se njihova bolest pogoršava izlaganjem ultraljubičastim (UV) zrakama.

Valja spomenuti, da postojeće terapije za lupus imaju značajne nuspojave i ne djeluju uvijek.

Ovo novo monoklonsko antitijelo djeluje na drugačiji način od monoklonskog antitijela belimumaba koje se već koristi za liječenje lupusa. Ono dovodi do deplecije stanica imunološkog sustava znanih kao plazmacitoidne dendritične stanice koje se normalno bore protiv infekcije oslobađanjem upalnih kemijskih spojeva, uključujući interferon tip 1. No, smatra se da nekontrolirana aktivnost u tim stanicama, oslobađanje previše interferona, pridonosi autoimunim bolestima.

Izvor:
Science Translational Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.