Epidemija svinjske gripe u Hrvatskoj odnijela prvu žrtvu


Epidemija svinjske gripe u Hrvatskoj odnijela prvu žrtvu

Prema riječima ministra zdravstva i socijalne skrbi RH Darka Milinovića u samo nekoliko dana svinjskom gripom (H1N1) je zaraženo više od stotinu ljudi, a jedan je 60-godišnjak preminuo.

Gripa je ove godine uranila, a ambulante su pune pacijenata. U Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" hospitalizirano je sedam osoba, među njima i 24-godišnjak koji je u veoma teškom stanju, a ishod bolesti zasad je neizvjestan. Oboljela je i jedna trudnica te nekoliko malene djece.

Prošle je godine od svinjske gripe u Hrvatskoj oboljelo gotovo 60 tisuća osoba, a 58 je umrlo. Svi relevantni stručnjaci preporučuju cijepljenje, posebice osobama s kroničnim bolestima. Ministar Darko Milinović rekao je kako sada na vidjelo dolazi negativna kampanja koju je prošle godine pratilo cijepljenje.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH preporuča:

  • izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorijama,
  • provođenje higijenskih navika: učestalo pranje ruku sapunom i tekućom vodom, izbjegavanje čestog dodirivanja rukama područja oko očiju i usta,
  • zdravu prehranu,
  • unos dovoljnih količina tekućine,
  • bavljenje fizičkim aktivnostima,
  • najmanje 1 metar udaljenosti od osobe koja ima simptome gripe

U slučaju pojave simptoma gripe nije potreban odlazak liječniku, nego ostanak kod kuće, smanjenje kontakta s drugim osobama do prolaska simptoma, te pridržavanje svih gore navedenih preporuka.

Posjet liječniku preporuča se u slučaju težih simptoma, kao što su: otežano disanje, bol u prsima, dezorijentiranost, uporno povraćanje i slično.

Izvor:
HRT, MZSS RH 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.