FDA obnovila upozorenje o srčanom riziku povezanom s primjenom azitromicina


FDA obnovila upozorenje o srčanom riziku povezanom s primjenom azitromicina

Američka Agencije za hranu i lijekove (FDA) obnovila je jučer upozorenje o srčanom riziku povezanom s primjenom popularnog antibiotika azitromicina. Azitromicin je u Hrvatskoj poznat pod svojim tvorničkim imenima Sumamed, Azibiot, Azitrim, Azitromicin, Azimed, Thoraxx i Zithromax.

Naime, azitromicin i drugi lijekovi iz skupine lijekova znane kao makrolidi, mogu uzrokovati abnormalne promjene u električnoj aktivnosti srca, koje mogu dovesti do potencijalno fatalnog poremećaja srčanog ritma.

Važno je da liječnici budu u potpunosti svjesni mogućeg rizika od fatalnog srčanog ritma, kako bi mogli propisati određene lijekove, posebice u bolesnika s određenim čimbenicima rizika.

Najvećem riziku izložene su osobe s poznatim čimbenicima rizika kao što su postojeći srčani problemi, produljenje QT intervala, niske razine kalija ili magnezija, usporeni srčani ritam, ili uzimanje određenih lijekova za aritmiju.

Rizik povezan s primjenom azitromocina je mali u apsolutnom smislu, 47 kardiovaskularnih smrti na 1 milijun recepata azitromicina.

Azitromicin nije jedini antibiotik povezan s potencijalno fatalnim srčanim problemima, naime i fluorokinoloni također mogu uzrokovati produljenje QT intervala, te druge značajne nuspojave.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.