Genetske varijante mogu utjecati na to da li vitamin E smanjuje ili povećava rizik od raka


Genetske varijante mogu utjecati na to da li vitamin E smanjuje ili povećava rizik od raka

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici iz Brigham and Women's Hospital pokazalo je da genetske varijante mogu utjecati na to da li vitamin E smanjuje ili povećava rizik od razvoja raka. Naime pokazalo se da genetske varijante gena COMT utječu na to je li vitamin E smanjio ili povećao rizik od raka.

Dosadašnje studije koje su proučavale utjecaj vitamina E na karcinom, pokazale su različite ishode, a rezultati ove studije nam pružaju objašnjenje zašto je to tako.

Valja istaknuti da višestruki putovi mogu povezati enzim katehol-O-metiltrasferazu (COMT) s načinom na koji tijelo obrađuje vitamin E.

Najzastupljenija inačica u COMT-u dolazi u tri genetske varijante: met/met, val/met i val/val. Osobe s val/val varijantom imaju verziju COMT-a koja je 3-4 puta enzimatski aktivnija nego verzija COMT-a kod osoba s met/met varijantom.

Istraživanje je pokazalo da su osobe s met/met varijantom koje su uzimale vitamin E imale za 14 posto manju stopu karcinoma, dok su osobe s val/val varijantom imale 15 posto višu stopu karcinoma.

Izvor:
The Journal of the National Cancer Institute

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.