Genska terapija pokazala obećavajuće rezultate u liječenju zatajivanja srca


Genska terapija pokazala obećavajuće rezultate u liječenju zatajivanja srca

Studija u kojoj je sudjelovalo 17 bolesnika sa zatajivanjem srca u stadiju III, u kojem je bolest toliko napredovala da i rutinski dnevni zadaci postaju teški za izvođenje, pokazala je da se pomoću genske terapije može potaknuti prirodna sposobnost tijela da se oporavi.

Naime pomoću genske terapije htjelo se privući matične stanice do oštećenog dijela srčanog mišića, koje bi zatim otklonile oštećenja na njemu. Inače, matične stanice su primitivne stanice koje se mogu razviti u različite vrste tkiva.

U ovoj studiji, u srčane mišće bolesnika ubrizgane su tri različite doze lijeka koje su sadržavale gen za SDF-1, prirodni protein u tijelu za kojeg se vjeruje da može privući matične stanice do mjesta oštećenja tkiva.

Prvi rezultati su obećavajući, a postupak se pokazao sigurnim, bez većih nuspojava povezanih s liječenjem, ističu stručnjaci. Od 17 bolesnika, 2 su umrla unutar godinu dana, no njihove smrti nisu bile povezane s liječenjem.

Kod preostalih 15 bolesnika, godinu dana kasnije, uočeno je poboljšanje sposobnosti hodanja, te je došlo do ublažavanja drugih simptoma zatajivanja srca.

Izvor:
Circulation Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.