Gestacijski dijabetes može se predvidjeti prije trudnoće


Gestacijski dijabetes može se predvidjeti prije trudnoće

Istraživanje provedeno u SAD-u na 580 ispitanica pokazalo je da se čak sedam godina prije trudnoće može predvidjeti hoće li se kod neke žene tijekom trudnoće razviti gestacijski dijabetes.

Naime pokazalo se da rutinsko mjerenje razine šećera u krvi i tjelesne težine puno prije trudnoće može pomoći u određivanju tko je izložen većem riziku od razvoja gestacijskog dijabetesa.

Također se pokazalo da žene koje imaju čimbenike rizika za dijabetes i srčanu bolest poput povišenog krvnog tlaka, povišene razine šećera u krvi i pretilosti, prije trudnoće, isto su izložene većem riziku od razvoja gestacijskog dijabetesa.

Tako povišena razina šećera u krvi i prekomjerna tjelesna težina povećavaju rizik za gestacijski dijabetes 4,6 puta. 

Gestacijski dijabetes, dijabetes koji započinje u trudnoći, razvija se u 1 do 3 posto svih trudnoća, no učestalost kod određenih etničkih skupina može biti i veća. Dijabetes u trudnoći povećava pobol i smrtnost fetusa i majki. Novorođenčad je u opasnosti od respiratornog distresa, hipoglikemije, hiperbilirubinemije, policitemije i hiperviskoznosti.

Loš nadzor nad dijabetesom tijekom organogeneze (do oko 10 tjedna gestacije) povećava rizik od prirođenih malformacija. Gestacijski dijabetes može dovesti do fetalne makrosomije kod koje je porodna težina novorođenčeta veća od 4.500 grama.

Jednako tako gestacijski dijabetes može utjecati na kasniji razvoj pretilosti, dijabetesa i metaboličkih bolesti kod djeteta.

Izvor:
American Journal of Obstetrics & Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.