GlaxoSmithKline kažnjen s tri milijarde dolara


GlaxoSmithKline kažnjen s tri milijarde dolara

Prema nagodbi s američkim Ministarstvom pravosuđa, farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) priznala je krivnju zbog reklamiranja dvaju popularnih lijekova Paxila (paroksetin) i Wellbutrina (buproprion) koje nije odobrila Agencija za hranu i lijekove (FDA) i zbog neotkrivanja bitnih podatka o sigurnosti lijeka Avandia (roziglitazon) te će morat platiti kaznu u visini od tri milijarde dolara.

Ovo je dosad najveća kazna za neku farmaceutsku tvrtku u SAD-u. GSK je pristao pet godina biti pod nadzorom vlade kako bi se osiguralo da tvrtka radi u skladu s propisima. Nagodbu o priznanju krivice i plaćanju kazne još treba odobriti Federalni sud.

GSK je bez dozvole FDA, reklamirao antidepresiv Paxil kao lijek za liječenje depresije u djece i adolescenata, iako je lijek bio odobren samo za primjenu kod odraslih osoba, a antidepresiv Wellbutrin GSK je predstavljao kao lijek koji pomaže pri liječenju seksualne disfunkcije i pretilosti. GSK za treći sporni lijek Avandiu, FDA-u nije dao podatke o istraživanju utjecaja tog lijeka na dijabetičare.

Inače, određene nepravilnosti su vezane uz još sedam GSK-ovih lijekova, među kojima je i popularni Advair (flutikazon).

Izvor:
BBC, Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.