Gripa u Hrvatskoj pod kontrolom, no ozbiljnija nego prošlih godina


Gripa u Hrvatskoj pod kontrolom, no ozbiljnija nego prošlih godina

Na današnjoj konferenciji za medije Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" na temu "Značajno povećanje broja bolesnika s teškom gripom i upalom pluća hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti" priopćeno je da je ove sezone gripe za sada umrlo devet pacijenata. Valja istaknuti da je u zadnja dva tjedna došlo do većeg broja hospitalizacije u Kliniku za infektivne bolesti pacijenata s teškim oblikom gripe koji je praćen težom upalom pluća.

Na konferenciji za medije su uz ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti, prof. dr. sc. Alemku Markotić i članove ravnateljstva Klinike, bili prisutni i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić i pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. sc. Vjekoslav Jeleč.

Istaknuto je da je situacija s gripom u Hrvatskoj pod kontrolom, no da je situacija ozbiljnija nego prošlih godina, te da nema razloga za paniku.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti zahvalila se svim institucijama na brzoj reakciji zahvaljujući kojoj se Jedinica za intenzivno liječenje Klinike dodatno opskrbila respitatorima, a Klinika MSCT uređajem, koji su neophodni za skrb, praćenje i liječenje pacijenata.

Ministar zdravstva Milian Kujundžić zahvalio se svim zdravstvenim djelatnicima na onome što čine u epidemiji gripe, koja je dosegla svoj vrhunac, te zamolio građane, pogotovo starije, da se što manje kreću u zatvorenim prostorima gdje cirkulira virus gripe koji se prenosi kapljičnim putem.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) doc. dr. sc. Krunoslav Capak rekao je da je dosada registrirano oko 8.500 oboljelih pri čemu je najviše, oko 5.000 oboljelih, prijavljeno u zadnjem tjednu. Lani je umrlo 29 osoba zbog gripe, a ove je godine dosada umrlo 9 osoba, i to 3 u Zagrebu, 3 u Krapinsko-zagorskoj županiji, 3 u Sisku te 2 u Splitu.

Najveći intenzitet gripe bio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iako je sada u padu, a proteklog tjedna najviši je bio u Zagrebu i Brodsko-posavskoj županiji.

Infektolog dr. Ivan Puljiz istaknuo je da je dosada hospitalizirano 80 pacijenata s gripom i teškom upalom pluća, što je 40 posto kapaciteta Klinike. Među njima je i 16-ero djece, dok se veliki broj oboljelih liječi u dnevnoj bolnici. 

Dr. Marko Kutleša kazao je kako je u Jedinici intenzivne skrbi od 30. prosinca do danas primljeno 28 pacijenata – 27 s teškom gripom i upalom pluća te jedan s bakterijskim meningitisom. Trenutno je pet pacijenata na ECMO aparatu, a 11 na respiratoru.

Na konferenciji za medije pozvani su građani s blažim oblikom gripe da ostanu kod kuće, te da se obrate za pomoć svojem obiteljskom liječniku. Sve rizične skupine, a to su djeca, trudnice, starije osobe i kronični bolesnici, da, ukoliko osjećaju teže simptome, trebaju doći u bolnicu gdje će biti zbrinuti na vrijeme.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.