Helicobacter pylori također povezan i s rakom debelog crijeva


Helicobacter pylori također povezan i s rakom debelog crijeva

Helicobacter pylori, bakterija koja je povezana s nastankom raka želuca, također može povećati i rizik od raka debelog crijeva, ukazuje studija provedena u SAD-u na više od 4.000 pacijenata s rakom debelog crijeva.

No, valja reći da ovi rezultati ne dokazuju da Helicobacter pylori uzrokuje rak debelog crijeva. Svakako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se to utvrdilo.

Prema mišljenju stručnjaka, veza između infekcije s Helicobacter pylori i raka je zanimljiva, osobito ako ju se može iskorijeniti jednostavnom primjenom antibiotika.

Također, treba spomenuti da je jedan od četiri proteina H. pylori, VacA bio najsnažnije povezan s povećanim rizikom od raka debelog crijeva kod crnaca.

Helicobacter pylory je Gram-negativna, mikroaerofilna bakterija koja se obično nalazi u želucu. Otkrivena je 1982. godine od strane australskih znanstvenika Barry Marshalla i Robin Warren, koji su ju otkrili u osoba s kroničnim gastritisom i vrijedom želuca. Također povezana je i s razvojem vrijeda dvanaesnika i rakom želuca.

Izvor:
Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.