Hormon ljubavi pomaže u oporavku žena nakon poroda


Hormon ljubavi pomaže u oporavku žena nakon poroda

Rezultati dviju studija ukazuju da hormon okistocin, koji je poznat i pod nazivom "hormon ljubavi", može pomoći ženama u oporavku nakon poroda, tako što ih štiti od kronične boli nakon poroda.

Naime u prvoj studiji pokazalo se da je kronična bol kao posljedica poroda vrlo rijetka te da zahvaljujući biološkim promjenama samo mali postotak žena koje su imale bolove tijekom poroda, imaju ih i nakon 6 (1,8 posto) ili 12 mjeseci (0,3 posto) od poroda.

U drugoj studiji provedenoj na štakorima pokazalo se da povišene razine oksitocina u mozgu i leđnoj moždini nakon poroda, štite od razvoja kronične boli.

Inače, oksitocin je peptidni hormon koj se izlučuje iz stražnje hipofize. U skladu sa svojim imenom, okistocin snažno podražuje kontrakcije maternice, osobito potkraj trudnoće. Zbog toga mnogi porodničari vjeruju da je on barem djelomice odgovoran za porođaj djeteta.

Oksitocin, također ima važnu ulogu i u laktaciji, naime u laktaciji oksitocin uzrokuje istiskivanje mlijeka iz alveola u kanaliće dojke, pa dojenče može usisati mlijeko.

Izvor:
Anesthesiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.