Hormonska terapija nije opcija za svakog oboljelog od raka prostate


Hormonska terapija nije opcija za svakog oboljelog od raka prostate

Izgleda da je sama terapija zračenja kod muškaraca s rakom prostate koji su imali i srčani udar, bolji izbor za pacijenta nego standardna terapija zračenjem u kombinaciji s hormonskom terapijom, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da su pacijenti s visokorizičnim rakom prostate koji su imali i srčane tegobe živjeli dulje nakon primjene same terapije zračenjem nego nakon primjene terapije zračenjem u kombinaciji s hormonskom terapijom.

Naravno, muškarci koji nisu imali srčane tegobe živjeli su dulje u slučaju kada su dobivali kombinaciju terapija.

Glavni uzrok ranije smrti kod muškaraca s rakom prostate koji su imali srčane tegobe, a dobivali su terapiju zračenjem i hormonsku terapiju, bio je srčani udar.

Inače, poznato je da hormonska terapija može uzrokovati niz problema poput povišenja krvnog tlaka i povišenja razine šećera u krvi.

U slučaju da se kod nekog pacijenta s rakom prostate i srčanom bolesti treba primjeniti i hormonska terapija, preporuča se uključenje kardiologa u proces liječenja, kako bi srčana bolest bila pod kontrolom. Također, ne treba zaboraviti da je sama radioterapija još uvijek učinkovit tretman za rak prostate.

Izvor:
JAMA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.