Hormonska terapija za rak prostate povezana s nastankom krvnih ugrušaka


Hormonska terapija za rak prostate povezana s nastankom krvnih ugrušaka

Studija provedena u SAD-u na više od 154.000 muškaraca starije životne dobi kojima je dijagnosticiran rak prostate, pokazala je da ciljana hormonska terapija za rak prostate može povećati rizik od nastanka potencijalno opasnih krvnih ugrušaka.

Tako se pokazalo da su muškarci s rakom prostate, koji su dobivali hormonsku terapiju, imali dvostruko veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u venama, arterijama ili plućima nego muškarci koji nisu dobivali hormonsku terapiju.

Naime 15 posto muškaraca oboljelih od raka prostate, koji su dobivali hormonsku terapiju, razvilo je krvne ugruške, dok je samo 7 posto muškaraca koji nisu dobivali hormonsku terapiju, razvilo krvne ugruške.

Nastali krvni ugrušci mogu biti opasni po život ukoliko dođu do pluća, srca ili mozga.

Ostale zapažene nuspojave primjene hormonske terapije kod muškaraca s rakom prostate bile su su povećanje tjelesne težine, osteoporoza, valovi vrućine i erekcijska disfunkcija.

Stoga, prema mišljenju znanstvenika, prije primjene hormonske terapije u muškaraca s rakom prostate, treba dobro procijenti koristi i nedostatke primjene hormonske terapije.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.