Hormonsko nadomjesno liječenje dobro za zdravlje bubrega žena


Hormonsko nadomjesno liječenje dobro za zdravlje bubrega žena

Američko istraživanje je pokazalo da žene starije životne dobi koje dobivaju hormonsku nadomjesnu terapiju imaju manje izražene znakove bubrežne bolesti nego žene koje nisu dobivale hormonsku terapiju. Naime, pokazalo se da su za dva indikatora zdravlja bubrega, mikroalbuminuriju i procijenjenu stopu glomerularne filtracije (eGFR), žene koje su uzimale hormonsku terapiju imale znatno bolje rezultate.

Inače, stopa glomerularne filtracije se smatra najboljim sveobuhvatnim pokazateljem bubrežne funkcije za potrebe dijagnosticiranja, klasifikacije i odgovarajućeg liječenja kronične bubrežne bolesti.

Jednako tako, ne treba smetnuti s uma da mikroalbuminurija, pojava proteina albumina u mokraći, također može biti znak oštećenja bubrega. Naime, prvi stadij kronične bubrežne bolesti karakterizira mikroalbuminurija, dok je filtracijska sposobnost bubrega očuvana.

Svakako treba spomenuti da hormonska nadomjesna terapija koja se obično propisuje za ublažavanje simptoma menopauze može uzrokovati potencijalno opasne nuspojave, te se stoga ona treba primjenjivati što kraće, u što je moguće manjoj učinkovitoj dozi.

Izvor:
American Society of Nephrology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.