Hrana bogata magnezijem smanjuje rizik od moždanog udara


Hrana bogata magnezijem smanjuje rizik od moždanog udara

Analiza sedam studija koje su uključivale oko 250.000 ispitanika pokazala je da ljudi koji jedu hranu bogatu magnezijem poput lisnatog zelenog povrća, orašastih plodova, graha i cjelovitih žitarica, imaju manju učestalost moždanih udara, posebice ishemijskog moždanog udara.

Tako se pokazalo da se za svakih dodatnih 100 miligrama konzumiranog magnezija dnevno, rizik od ishemijskog moždanog udara smanjuje za devet posto.

Kod ishemijskog moždanog udara, krvni ugrušak začepljuje arteriju te onemogućava protok krvi kroz nju.

Preporučene doze magnezija za muškarce starije od 31 godinu iznose 420 miligrama dnevno, a za žene 320 miligrama dnevno.

Znanstvenici ističu da se ovi pozitivni učinci odnose na magnezij koji se nalazi u hrani, a ne na dodatke magnezija.

"

Magnezij

Magnezij je mineral koji je ključan za funkcioniranje našeg tijela i četvrti je najzastupljeniji mineral u našem tijelu. Oko 50 posto ukupnog tjelesnog magnezija nalazi se u kostima. Druga polovica nalazi se pretežno u stanicama tkiva i organa. Samo 1 posto magnezija nalazi se u krvi.

Magnezij je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, a važan je i za sintezu proteina. Magnezij također pomaže u održavanju normalne funkcije mišića i živaca, regulaciji krvnog tlaka i srčanog ritma.

Dodaci magnezija mogu uzrokovati mučninu, grčeve i proljev. Jednako tako uzimanje dodataka magnezija se ne preporuča osobama koje uzimaju lijekove za srce, antibiotike ili diuretike.

Osobe s dijabetesom ili bolestima crijeva ne bi trebale uzimati magnezij bez konzultacije s liječnikom.

Znakovi predoziranja magnezijem uključuju mučninu, proljev, nizak krvni tlak, slabost mišića i umor. Vrlo visoke doze magnezija mogu biti opasne po život.

"

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.