Hranjenje na bočicu može povećati rizik za razvoj stenoze pilorusa


Hranjenje na bočicu može povećati rizik za razvoj stenoze pilorusa

Dansko istraživanje koje je analiziralo podatke od više od 70.000 djece, pokazalo je da su djeca koja su hranjena na bočicu izložena većem riziku od razvoja ozbiljnog gastrointestinalnog stanja, stenoze pilorusa, koja se u konačnici rješava kirurškim zahvatom.

Hipertrofična stenoza pilorusa je opstrukcija lumena pilorusa uslijed hipertrofije piloričnog mišića. Pilorus je izlazni dio želuca, dijeli se na dva dijela, piloričku duplju (antrum pyloricum) i pilorički kanal (canalis pyloricus). Pilorički kanal obilježen je zadebljanjem kružnog sloja glatkih mišića koji kontroliraju otpuštanje želučanog sadržaja kroz pilorični otvor u dvanaesnik.

Hipertrofična stenoza pilorusa može uzrokovati skoro potpunu opstrukciju pražnjenja želuca. Inače, ona nije prisutna pri rođenju, već se razvija u prvim tjednima nakon rođenja.

Kod hipertrofične stenoze pilorusa ubrzo nakon hranjenja dolazi do povraćanja u mlazu (bez sadržaja žuči).  Sve dok se ne razvije dehidracija, dijete pohlepno jede i na svaki način se doima dobro, za razliku od povraćanja uslijed sistemske bolesti.

Također, mogu biti vidljivi i valovi želučane peristaltike, kako prelaze kroz epigastrij s lijeva na desno. Ponekad je duboko s desne strane epigastrija opipljiva neupadljiva, čvrsta pomična masa nalik na maslinu. S napredovanjem bolesti, dijete prestaje dobivati na težini te se pojavljuju znakovi dehidracije.

Prema mišljenju znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju, iako je razlog nastanka stenoze pilorusa nepoznat, hranjenje na bočicu prilično je snažan čimbenik rizika za stenozu pilorusa, pa stoga isključivo dojenje u prvih nekoliko mjeseci djetetova života, rezultatima ovog istraživanja još više dobiva na važnosti.

Naime hranjenje na bočicu povećava rizik od stenoze pilorusa za 4,6 puta, a rizik je čak uočen i u dojenčadi koja su prije hranjenja na bočicu bila dojena.

Hipertrofična stenoza pilorusa najčešći je uzrok gastrointestinalne opstrukcije u ranom djetinjstvu te jednako tako, najčešći razlog za kirurški zahvat u prvim mjesecima djetetova života.

Iako ovo istraživanje ukazuje na vezu između hranjenja na bočicu i stenoze pilorusa, ono ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu, no ipak ukazuje da majčino mlijeko ima zaštitni učinak od ove bolesti.

Dojenje je stvarno najbolje za djecu, obzirom da majčino mlijeko sadrži puno toga što formula nema, ističu znanstvenici.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.