Hrkanje predstavlja veći zdravstveni problem za žene nego za muškarce


Hrkanje predstavlja veći zdravstveni problem za žene nego za muškarce

Izgleda da srce žena koje hrču pretrpi brže veća oštećenja od srca muškaraca koji hrču, ukazuje britanska studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 4.500 odraslih osoba. Jednako tako, pokazalo se da opstruktivna sleep apneja nije dovoljno prepoznata u osoba koje hrču. 

Naime, iznenađenje je bilo različita manifestacija bolesti prema spolu. U žena su uočene značajnije promjene u srčanim mjerama. No, i u muškaraca i u žena sa sleep apnejom i hrkanjem, uočeno je povećanje lijeve klijetke srca. Njezini zidovi su bili deblji te je srce stoga teže pumpalo krv. U žena su te promjene bile izraženije.

Smatra se da je prijelaz od hrkanja do opstruktivne apneje u snu, proces koji se razvija, te se povezuje s potencijalno opasnim povećanjem lijeve klijetke. 

Inače, glasno hrkanje je znak opstruktivne sleep apneje koja zahvaća 3 do 7 posto odraslih osoba. Sleep apneju karakteriziraju kratka razdoblja prekida disanja.

Valja istaknuti da je sleep apneja prepoznata kao doprinitelj ozbiljnim zdravstvenim stanjima kao što su hipertenzija, srčana bolest i loš metabolizam šećera iz krvi.

Liječenje sleep apneje ovisi o njenom uzroku. Liječenje uključuje kirurške zahvate za proširenje suženih gornjih dišnih puteva ili primjenu terapije nazalnog kontinuiranog pozitivnog tlaka u dišnim putevima (CPAP).

Obzirom da pretilost može doprinijeti hrkanju i sleep apneji, preporuča se skidanje suvišnih kilograma.

Izvor:
Radiological Society of North America annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.