Hrvatska postala Regionalni zdravstveni centar za razvoj programa darivanja i transplantacije organa


Hrvatska postala Regionalni zdravstveni centar za razvoj programa darivanja i transplantacije organa

Svečanom inauguracijom koja je održana danas u Zagrebu, u hotelu Four Points Sheraton, Hrvatska je postala Regionalni zdravstveni centar za razvoj programa darivanja i transplantacije organa, u okviru Zdravstvene Mreže zemalja Jugoistočne Europe.

Zdravstvena Mreža Jugoistočne Europe jedna je od najuspješnijih zdravstvenih inicijativa u regiji zemalja jugoistočne Europe obuhvaćajući široka javno zdravstvena područja. Zdravstvena mreža Jugoistočne Europe  predstavlja zajedničku, političku i institucionalnu inicijativu vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Makedonije, u općem promicanju mira, pomirbe i zdravstvenih sustava u regiji.

Regionalni zdravstveni centar za razvoj programa darivanja i transplantacije organa u zemljama jugoistočne Europe izrastao je pod okriljem jačanja regionalne suradnje zemalja Jugoistočne Europe u području zdravstva i pozicioniranja Hrvatske kao regionalnog lidera na području transplantacijske medicine. Regionalni centar u suradnji s tijelima i institucijama zemalja jugoistočne Europe nadležnima za transplantaciju organa (tkiva i stanica) provoditi će niz aktivnosti usmjerenih na unaprjeđenje transplantacijskih programa u Regiji.

U protekloj 2010. godini u Hrvatskoj je zabilježeno rekordno povećanje broja donora od čak 64,9 posto, i broja transplantacija (54 posto). Liste čekanja su smanjene za 19 posto u odnosu na 2009. godinu.

Današnjoj svečanoj inauguraciji Regionalnog zdravstvenog centra za razvoj programa darivanja i transplantacije organa nazočili su brojni ugledni gosti; šef Delegacije Europske Unije u RH, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, Vijeća Europe, Europske Komisije, predstavnici najuglednijih međunarodnih i europskih stručnih udruženja iz područja transplantacijske medicine (The Transplantation Society, TTS; European Society for Organ Transplantation, ESOT; International Society of Organ Donation and Procurement, ISODP; European Transplant Coordinators Organisation, ETCO), predsjednik Eurotransplanta, te predstavnici Zdravstvene Mreže jugoistočne Europe.

Izvor:
MZSS RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.