Hrvatska započela izradu Nacionalne strategije i Akcijskog plana za borbu protiv virusnih hepatitisa


Hrvatska započela izradu Nacionalne strategije i Akcijskog plana za borbu protiv virusnih hepatitisa

U srpnju 2012. godine u Hrvatskoj je pokrenuta izrada Nacionalne strategije i Akcijskog plana za borbu protiv virusnih hepatitisa. Naime, u cijeloj Europi samo Francuska i Škotska imaju Nacionalnu strategiju i Akcijski plan za hepatitis, a Njemačka, Bugarska, Grčka i Hrvatska su trenutno u procesu izrade.

Tom inicijativom Hrvatska se pridružilia maloj skupini zemalja koje su se odlučile ozbiljno uhvatiti u koštac s tom opakom bolešću.

Radna skupina za izradu Nacionalne strategije, koja se sastoji od vodećih hrvatskih stručnjaka na čelu s dr. Irenom Hrstić, sastala se danas u Zagrebu i dogovorila nastavak aktivnog rada na razvoju Nacionalne strategije.

Prva mjera proizašla iz Nacionalne strategije, koju je moguće provesti i prije samog završetka i implementacije strategije, jest cirkularno pismo koje će biti upućeno svim liječnicima obiteljske medicine u Republici Hrvatskoj s ciljem poboljšanog otkrivanja oboljelih od virusnih hepatitisa među pripadnicima rizičnih skupina.

Pismom se predlaže upućivanje na serološko testiranje (markeri na virusne hepatitise i to: HBsAg, antiHBs, antiHBc, antiHCV), svih osiguranika iz rizičnih skupina, ukoliko to već nije učinjeno. Tu je inicijativu podržao Referentni centar Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa, Hrvatsko gastroenterološko društvo, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti HLZ-a, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Savez oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.