HZZO isporučio 110 inzulinskih pumpi bolnicama


HZZO isporučio 110 inzulinskih pumpi bolnicama

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je novu količinu od 110 inzulinskih pumpi za 2017. godinu. Inzulinske pumpe isporučene su danas na dvije lokacije: u Kliničkoj bolnici Merkur, te u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes, na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Prilikom isporuke bili su prisutni ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, v.d. ravnatelja HZZO-a mr. sc.  Fedor Dorčić, te  doc. dr. sc. Mario Starešinić, ravnatelj KB Merkur i prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb sa svojim suradnicima.

Od ukupno 110 inzulinskih pumpi, 65 ih je namijenjeno djeci (33 inzulinske pumpe za nove korisnike, 32 inzulinske pumpe za nastavno liječenje) za potrebe Referentnog centra Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes, Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Nadalje, 45 inzulinskih pumpi namijenjeno je odraslima (od toga 23 inzulinske pumpe za nove korisnike, 22 inzulinske pumpe za nastavno liječenje) za potrebe Referentnog centra za šećernu bolest Republike Hrvatske pri Klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac" (KB Merkur).

HZZO je pumpe nabavio kroz transparentnu proceduru javne nabave od proizvođača Medtronic Minimed/SAD, a ukupna cijena svih inzulinskih pumpi s PDV-om iznosi oko 1,5 milijuna kuna.

Kako bi inzulinske pumpe bile jednako dostupne svim osiguranim osobama HZZO-a, bez obzira na mjesto stanovanja, referentni centri raspodjeljuju ih, s obzirom na epidemiološke podatke, zdravstvenim ustanovama po cijeloj Hrvatskoj koje imaju mogućnost ugradnje inzulinskih pumpi, te praćenja bolesnika na takvoj vrsti terapije.

Kriteriji za dodjelu inzulinskih pumpi strogo su stručno definirani kako bi bile dodijeljene oboljelim osobama za koje će primjena ovog vida suvremene terapije donijeti najveću zdravstvenu dobrobit i na taj način mogućnost prevencije dugoročnih, kroničnih komplikacija.

HZZO je od 2014. godine osigurao ukupno 320 inzulinskih pumpi.

Također, valja istaknuti da HZZO osigurava i potrošni materijal potreban za normalno korištenje inzulinske pumpe, a čija vrijednost za razdoblje od jedne godine premašuje vrijednost same inzulinske pumpe. HZZO nastoji unapređivati zdravstvenu skrb za osigurane osobe, osiguravajući visoki standard u opskrbi suvremenim medicinskim pomagalima, što će činiti i u budućnosti, u skladu s realnim ekonomskim mogućnostima.

Izvor:
HZZO

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.