HZZO osigurao 110 inzulinskih pumpi za oboljele od dijabetesa


HZZO osigurao 110 inzulinskih pumpi za oboljele od dijabetesa

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je 110 inzulinskih pumpi u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna s PDV-om, za terapiju osoba oboljelih od šećerne bolesti, od čega je 65 pumpi namijenjeno djeci, a 45 odraslim osobama.

Nabavljene inzulinske pumpe distribuirat će se u nadležne referentne centre Ministarstva zdravstva, za djecu u Referentni centar Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb, te za odrasle osobe u Referentni centar za šećernu bolest Republike Hrvatske pri Klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac" KB-a Merkur, priopćio je HZZO.

Kako je cilj da inzulinske pumpe budu dostupne svim oboljelima u Hrvatskoj, bez obzira na mjesto stanovanja, referentni centri raspodjeljuju inzulinske pumpe na temelju epidemioloških podataka zdravstvenih ustanova u cijeloj Hrvatskoj, u one zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost ugradnje inzulinskih pumpi te praćenja bolesnika na takvoj vrsti terapije.

Inzulinske pumpe dodjeljuju se isključivo prema stručno definiranim indikacijama, posebno oboljelima koji teško reguliraju količinu šećera u krvi.

Primjena inzulinskih pumpi spada u suvremene terapije koje oboljelima od dijabetesa olakšavaju život, preveniraju dugoročne i kronične komplikacije i podižu kvalitetu života.

Hrvatska je, podsjeća HZZO, jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj oboljeli od dijabetesa, odrasli i djeca, ne plaćaju inzulinske pumpe. U većini europskih zemalja odrasli plaćaju inzulinske pumpe po punoj cijeni, dok djeca plaćaju doplatu.

Izvor:
HZZO, Hina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.