Imate li problema s venama?


Imate li problema s venama?

Najviše vremena provodimo stojeći, sjedeći ili hodajući. Za održavanje normalne cirkulacije, krv se mora transportirat i od stopala u pravcu srca i pri tome svladati veoma jaku gravitacijsku silu. Ovu važnu zadaću preuzimaju vene u nogama.

Zašto proširene vene uzrokuju otekline nogu?

Kod proširenih vena gubi se fiziološki kontakt između venskih zalistaka, a isto tako sami zalisci budu oštećeni, što uzrokuje obrnuti tok venske krvi, jer krv tada pada prema stopalima. Kroz ovo dodatno opterećenje venske cirkulacije, mišići potkoljenice budu preopterećeni, što uzrokuje osjećaj napetosti u potkoljenicama.

Što se može učiniti kod proširenih vena?

Liječenje kompresijom

Elastičnim čarapama ili zavojem stvaramo mišićima potkoljenice zalihu poboljšanja "mišićne pumpe". Kod toga je važno ispravno postaviti zavoje ili čarape.

Sklerozacija

Injekciono sredstvo se ubrizga u venu, što dovodi do namjerno izazvane upale zida vene, a to pak dovodi do lijepljenja zida vene i ona se zatvori.

Operacija

Suvremena operacija vena metodom OESCH postala je standard u svim razvijenim flebološkim centrima. U Poliklinici dr. Lastrić primjenjujemo je od 1997. godine i njome smo uspješno operirali više od 4.000 pacijenata.

Poliklinika dr. Lastrić godinama proučava i rješava upravo problem proširenih i bolnih vena, sve većeg broja ljudi. Upravo zbog toga s vama želi podijeliti savjete, koji će vam itekako dobro doći, prihvatite li ih kao dio načina života.

Što je dobro za vene?

    1. Kretati se što je moguće više, a najučinkovitije je polusatno hodanje jer na taj način pojačavamo djelovanje mišićne pumpe kao glavnog energatora pogona venske cirkulacije.
    2. Tuširati hladnom vodom noge u trajanju 10 do 15 sekundi, po mogućnosti ujutro i navečer.
    3. Smanjiti pretjeranu tjelesnu težinu, jer ona otežava vensku drenažu čime se opterećuje i slabi venska cirkulacija.
    4. Što je moguće češće noge podizati u horizontalni položaj (na stolac, uredski stol i dr.) - barem 2 do 3 puta dnevno po 5 minuta.
    5. Svakako nositi elastične čarape kod dužeg sjedenja ili stajanja, ali nikako prevelikog intenziteta.
    6. Normalizirati probavu, odnosno prehranu, jer je neredovita stolica praćena snažnim tiskanjem kod pražnjenja, što dovodi do povećanog tlaka u trbušnoj šupljini koji tjera vensku krv trbuha i zdjelice prema nogama i time uvjetuje slabost zalistaka

Što je loše za vene?

    1. Dugotrajno i svakodnevno dugo stajanje i sjedenje, jer se time potpuno isključuje pozitivno djelovanje mišićne pumpe kao glavnog energatora venske cirkulacije.
    2. Izlagati se toplini u bilo kojem obliku (sunčanje, sauna, tople kupke i dr.) jer toplina djeluje tako što na duže vrijeme uzrokuje gubitak tonusa u zidu vene što proširuje venu i čini je mlohavom. To pogoduje razvoju slabosti vena jer se gubi normalni kontakt između listova zalistaka.
    3. Pretjerana tjelesna težina
    4. Učestalo nošenje cipela sa visokom potpeticom - time se mijenjaju biostatički odnosi, što se odražava na tonus mišića potkoljenice slabeći učinak mišićne pumpe.

Probajte "vensku gimnastiku"

lastric2

Urbani način života nas, nažalost, često primorava upravo da dugo sjedimo i stojimo. Kod toga si možemo pomoći tzv. "venskom gimnastikom", na skoro svakom mjestu, ulici, u restoranu, na radnom mjestu, i kod kuće. Tri odvojene vježbe provodite barem minutu, dva puta dnevno:

    1. hodajte na prstima i peti naizmjenično
    2. u sjedećem položaju s ispruženim nogama mičite stopalima gore - dolje
    3. u stojećem položaju dižite se naizmjenično na prste i petu

Ne zaboravite još danas učiniti nešto korisno za svoje zdravlje.

"

Imate li problem s venama, pomoći ćemo ga riješiti na učinkovit, provjeren i jednostavan način.

U borbi za vaše zdravlje.

Poliklinika dr. Lastrić 
www.poliklinika-lastric.hr
Stenjevečka 5
Zagreb - Malešnica
tel: +385 1 3733 999
e-mail: info@poliklinika-lastric.hr

"

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.