Implantabilni kardioverter-defibrilatori povezani sa smanjenjem učestalosti srčanog aresta


Implantabilni kardioverter-defibrilatori povezani sa smanjenjem učestalosti srčanog aresta

Nova studija provedena u Nizozemskoj pokazala je da su implantabilni kardioverter-defibrilatori (ICD), mali uređaji koji služe za otkrivanje i trenutačno prekidanje zloćudnih poremećaja srčanog ritma, smanjili broj zastoja srčanog rada (srčanih aresta), koji su uzrokovani ventrikulskom fibrilacijom.

Tako se pokazalo da se u razdoblju od 2005. do 2008. godine, u Amsterdamu, zahvaljujući implantabilnim kardioverter-defibrilatorima spriječio 81 zastoj srčanog rada, koji je povezan s ventrikulskom fibrilacijom.

Također, procjenjuje se da su implantabilni kardioverter-defibrilatori zaslužni i za pad broja zastoja srčanog rada uzrokovanog ventrikulskom fibrilacijom za jednu trećinu, u razdoblju od 1995. do 2008. godine.

Najmanje jedna od dvadeset osoba, kojoj je pod kožu ugrađen implantabilni kardioverter-defibrilator, može svake godine očekivati jedan spasonosni šok od svojeg uređaja, ističu stručnjaci.

Zastoj srčanog rada (srčani arest) označuje nagli prestanak rada srca s hemodinamskim kolapsom, koji će završiti smrću, ako se na vrijeme ne započne postupak oživljavanja.

Inače, ventrikulska fibrilacija proizvodi neusklađene trzaje ventrikula (srčane klijetke) bez korisne kontrakcije. Uzrokuju trenutačnu sinkopu i smrt unutar nekoliko minuta. Liječi se kardiopulmonalnom reanimacijom, uključujući i hitnu defibrilaciju.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.