Implantabilni uređaja za snimanje EKG-a Reveal omogućuje lakše prepoznavanje uzroka nesvjestice


Implantabilni uređaja za snimanje EKG-a Reveal omogućuje lakše prepoznavanje uzroka nesvjestice

Rezultati kliničkog istraživanja PICTURE ukazuju da primjena Medtronicovih implantabilnih uređaja za snimanje EKG-a Reveal® omogućuje dijagnozu i uspješno liječenje kod 78 posto (170 od 218) bolesnika koji su tijekom studije patili od ponavljajuće sinkope (nesvjestice). Kod 75 posto dijagnosticiranih bolesnika ustanovljeno je da je nesvjestica uzrokovana srčanim problemima.

Tijekom istraživanja, ustanovljeno je da je svakog bolesnika u prosjeku pregledalo po troje specijalista te da je svakom pacijentu u prosjeku napravljeno 13 testova (od 9 do 20), a da pritom nije uspostavljena konkretna dijagnoza. Pacijenti su praćeni minimalno godinu dana do prve epizode nesvjestice. Rezultati podržavaju trenutne smjernice koje ukazuju da bi implantabilni uređaj za snimanje EKG-a trebao biti ugrađen što ranije tijekom procesa otkrivanja uzroka neobjašnjive nesvjestice.

"Otkrivanje uzroka simptoma kod pacijenata može biti skupo i dugotrajno, ali je prvi korak koji je potreban da bi se preporučila učinkovita terapija", izjavio je dr.sc. Nils Edvardsson, voditelj kliničkog istraživanja PICTURE, iz Sveučilišne bolnice Sahlgrenska u Göteborgu u Švedskoj. "Rezultati kliničkog istraživanja PICTURE ukazuju na činjenicu da implantabilni uređaj za snimanje EKG-a može kod pacijenata brže prepoznati uzroke nesvjestice te može liječnicima pružiti informacije koje su im potrebne da bi učinkovito liječili pacijenta".

Nesvjestica je iznenadan gubitak svijesti koji se obično događa u trenutku pada krvnog tlaka kad do mozga ne dolazi dovoljna količina kisika. Na nesvjestice otpada jedan do šest posto svih bolničkih prijema te otprilike jedan posto svih posjeta hitnim službama tijekom godine dana.

Dok su neki uzroci nesvjestice bezopasni, drugi mogu biti opasni po život. Uzroci koji su povezani sa srčanim problemima, poput nepravilnog srčanog ritma, su najozbiljniji uzroci nesvjestice.

Nadalje, pad kao posljedica nesvjestice može uzrokovati tjelesne ozlijede, što dokazuje i činjenica da je 70 posto pacijenata koji su bili uključeni u kliničko istraživanje PICTURE bilo barem jednom hospitalizirano zbog nesvjestice, a čak trećina njih je doživjela značajnu fizičku traumu koja je povezana s nesvjesticom.

"Ovi rezultati pružaju značajne uvide u dijagnozu neobjašnjive nesvjestice i opravdavaju trenutne smjernice za liječenje koje je postavilo Europsko kardiološko društvo", izjavio je dr. Andrew Krahn, profesor na Sveučilištu Western Ontario iz Londona u Ontariu u Kanadi. "Rezultati pokazuju da veliki broj testova koji se često provode prije postavljanja konačne dijagnoze mogu dovesti do odgađanja početka učinkovitog liječenja i povećanja sveukupnih zdravstvenih troškova".

Inače PICTURE (Place of Reveal In the Care Pathway And Treatment of patients with Unexplained Recurrent SyncopE), najveće međunarodno kliničko istraživanje o implantabilnim uređajima za snimanje EKG-a objavljeno je na internetskim stranicama časopisa EP-Europace (European Journal of Pacing, Arrhythmias and Cardiac Electrophysiology).

Izvor:
Grayling

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.