Intraperitonealna kemoterapija može produžiti život ženama s uznapredovalim rakom jajnika


Intraperitonealna kemoterapija može produžiti život ženama s uznapredovalim rakom jajnika

Nova studija pokazala je da žene s uznapredovalim rakom jajnika, koje dobivaju intenzivnu kemoterapiju izravno u područje trbuha, mogu živjeti barem jednu godinu duže nego žene koje dobivaju standardnu kemoterapiju intravenski.

Inače, ovaj način liječenja raka jajnika povezan je s više nuspojava (npr. bol u trbuhu, trnaci u rukama i nogama). No, ipak njegove dugoročne prednosti su prilično značajne.  Naime, trenutno ne postoji terapija za rak jajnika kod koje je stopa preživljavanja veća.

Obzirom da trenutno, ne postoji u široj primjeni test probira za rak jajnika pomoću kojeg se rak jajnika može otkriti dok je još u početnoj fazi bolesti, rak jajnika se često dijagnosticira kada se već proširio izvan jajnika. Iz tog razloga je stopa preživljavanja od raka jajnika niska.

U prosjeku su žene koje su dobivale intraperitonealnu kemoterapiju živjele duže od pet godina, dok su žene koje su dobivale IV kemoterapiju u prosjeku živjele oko četiri godine.

Također, pokazalo se da što je neka žena uspjela dobiti više ciklusa peritonealne kemoterapije, to je živjela duže.

Mlađe i zdrave žene su bolje podnosile, peritonealnu kemoterapiju.

Najbolji kandidati za peritonealnu kemoterapiju su žene kojima je kirurškim zahvatom uklonjen vidljivi rak jajnika, te nemaju preostali dio raka jajnika koji je veći od 1 cm. Jednako tako, ukoliko je neka starija osoba u dobroj tjelesnoj kondiciji, te je dobro podnijela kirurški zahvat, i ona također može biti kandidat za peritonealnu kemoterapiju.

Izvor:
Society of Gynecologic Oncology annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.