Izbila epidemija ospica u Zagrebu


Izbila epidemija ospica u Zagrebu

U posljednjih nekoliko tjedana došlo je do pojave većeg broja slučajeva ospica u Hrvatskoj, i to posebice u Zagrebu. Prema informacijama Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", s jučerašnjim danom registrirano je 10 slučajeva ospica u Zagrebu, što se smatra malom epidemijom u začetku.

Kod osoba zaraženih ospicama zasada nije došlo do ozbiljnijih komplikacija, no u Klinici za infektivne bolesti navode kako je za očekivati da će se broj zaraženih povećati.

Zavod za javno zdravstvo poziva sve osobe koje nisu cijepljene da se cijepe protiv ospica u Zavodu čime bi se između ostalog povisila razina procijepljenosti. Trenutna procjepljenost u Hrvatskoj iznosi 93 posto, a idealno bi bilo da je ona na 95 ili više posto.

Ospice, poznate i kao morbilli ili dobrac, vrlo su zarazna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u dječjoj dobi, a očituje se vrućicom, kašljem, kataralnim simptomima, konjunktivitisom, enantemom (Koplikove pjege) na sluzničkoj površini obraza i usana te makulopapuloznim osipom koji se širi cefalokaudalno (od glave prema stopalima).

Izvor:
RTL

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.