Izbjegavanje konzumiranja alkohola može smanjiti rizik od raka jednjaka


Izbjegavanje konzumiranja alkohola može smanjiti rizik od raka jednjaka

Analiza devet studija pokazala je da kronični konzumenti alkohola, koji prestanu s konzumacijom alkohola, mogu smanjiti rizik od raka jednjaka za 50 posto unutar 4 do 5 godina.

No, da bi dostigli razinu rizika kao i osobe koje ne konzumiraju alkohol treba im 16 godina.

Neke prethodne studije pokazale su da se rizik od raka jednjaka može smanjiti kod nepušača smanjenjem konzumiranja alkohola na umjerene količine.

Inače, konzumiranje alkohola u malim količinama, ima pozitivan učinak po zdravlje vezano uz kardiovaskularne bolesti, dijabetes i druga medicinska stanja.

Osim prekomjernog konzumiranja alkohola, i drugi čimbenici mogu utjecati na rizik od razvoja raka jednjaka:

  • Rak jednjaka je češći u muškaraca.
  • Raj jednjaka se najčešće javlja u osoba starijih od 45 godina.
  • Što netko dulje puši, to je izložen većem riziku od raka jednjaka.
  • Nedovoljna konzumacija svježeg voća i povrća povezana je s većim rizikom od raka jednjaka.
  • Prekomjerna tjelesna težina je povezana s većim rizikom od raka jednjaka.

Izvor:
Addiction

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.